Skip to main content

Specier med vanilje eller citron

Specier er en simpel småkage, der kan varieres i det uendelige. I denne opskrift foreslår vi vanilje eller citron. Melet er en blanding af hvede og boghvede, hvilket også gør denne kage speciel. Da specien kom til verden i midten af 1800-tallet, bagte man både 3 specier med mel, smør og sukker samt 4 specier, hvor halvdelen af melet blev erstattet af mandelmel.

1 time 4

Ingredienser

250 g flormelis

375 g tempereret smør

400 g hvedemel

100 g boghvedemel

2 g salt

2 tsk. vaniljesukker eller fintrevet skal af ½ økologisk citron

1 lille æg

Sådan gør du

Bland de tørre ingredienser i en skål.

Skær smørret i tern og bland med melblandingen, hvorefter ægget tilsættes. Dejen blandes, til den er ensartet. Brug hånden eller en røremaskine med dejkrog.

Form dejen til 3-4 runde stænger, som pakkes i bagepapir og lægges på køl eller frost, til de er faste.

Skær specierne ud med en god, skarp kniv i 3-4 mm. tykkelse og læg dem på bagepapir side om side i en ensartet opstilling. På den måde får de en mere jævn og ensartet afbagning.

Bag specierne i 10 minutter ved 160 °C varmluft. Herefter tages de ud til afkøling og efterbages til slut 15 minutter ved 130 °C varmluft. Efter afkøling bliver de uimodståeligt sprøde.

Flere opskrifter til jul

Honninghjerter
Honninghjerter

Krydrede honninghjerter med fordej, der har trukket i 1-2 måneder.

Havretoppe
Havretoppe

Sprøde havretoppe med appelsin og korender.

Brunkager
Brunkager

Gammeldags brunkager med purpurhvede og sigtet spelt.

Juleboller
Juleboller

Krydrede juleboller med rosiner, emmer og havre.

Familieaktiviteter i Kornets Hus.

Familieaktiviteter i Kornets Hus

Kornets Hus afholder løbende forskellige familieaktiviteter.

Tag fx jeres pizzabagning til nye højder, lær at lave frisk, hjemmelavet pasta eller bag de lækreste kager.

Se mere og book